Prvo lice množine

PRVO LICE MNOŽINE

Praško kvadrijenale, 16. – 26. lipanj 2011.

Performans izveden s Draganom Mileusnićem u sklopu Izmeštanja, projekta s kojim se Srbija 2011. predstavila na Praškom kvadrijenalu scenskih umjetnosti. Riječ je o nizu od šest instalacija u kojima se kratki performansi odvijaju u začudnom spoju hologramskih figura izvođača i stvarnog prostora u koji su projicirane. Autor koncepta: Dorijan Kolundžija. Koselektorice: Ana Adamović i Milica Pekić.

Tehničke specifikacije performansa

Uz pomoć stetoskopa osluškujemo uzajamne otkucaje srca i postupno ih usklađujemo u jednak ritam. U trenutku kada je sinkronizacija ostvarena, performans završava. Naši hologramski dvojnici prikazani su u izložbenom prostoru uronjeni do gležnjeva u vodu, koja podrhtava reagirajući na vibracije zvuka zabilježenog stetoskopima.

Ide patka

IDE PATKA

Foto-klub Split, 2. – 7. veljače 1985.

Na mail-art izložbi Ide patka predstavljeno je stotinjak ručno rađenih dopisnica koje smo Rino Efendić, Srđan Pleško i ja razmijenili tijekom 1984. godine. Izložba je otvorena emitiranjem video-poruka koje su snimili Zlatko Gall, Ante Kuštre i Gorki Žuvela.

Ante Kuštre: “Riječ je ponajviše o kolažima koji svojim formatima i namjenom odgovaraju razglednicama i koji su kao takvi upotrijebljeni, ali koji svojim intencijama i estetskim vrijednostima premašuju puku komunikacijsku funkcionalnost, prerastajući nerijetko u prave artefakte. To je prva izložba ovakvog tipa u Splitu, pa je time njezin značaj još veći.” — Slobodna Dalmacija, 2. veljače 1985.

Zlatko Gall: “S jednom nogom na tragu aktualne umjetničke prakse, a drugom položenom između redaka teoretskih napisa pristaša anakronizma, veći broj radova moguće je očitati kao duhoviti komentar novije povijesti umjetnosti. Bilo bi uputno spomenuti kako je riječ o novom senzibilitetu ostvarenom ‘alternativnom’ tehnikom fotokopije, koja u cijelosti mijenja predznak originalnog predloška, posebice nakon dodatnih manufakturnih intervencija.” — Slobodna Dalmacija, 7. veljače 1985.

Gorki Žuvela u svojoj video-poruci nije govorio ni o mail-artu ni o mladim autorima, mada nas je svu trojicu odlično poznavao (moja prva izložba, Stvari se najlakše dijele na muške i ženske, bila je nepunih godinu ranije organizirana uz njegovu pomoć). Umjesto toga, dao se snimiti kako na plaži slika temperama po morskoj površini. Poruka, čini se, nije bila namijenjena posjetiteljima izložbe koliko njenim autorima — kolaž je passé, art je negdje drugdje.

Drugog dana održavanja postav je dopunjen panoima s fotografijama zabilježenim na otvorenju izložbe. Kroz pet dana trajanja, Patka je privukla više od 5.000 posjetilaca.

Fotografije: Vojko Bašić [1], Mario Javorčić [2, 3, 4]