I. GODIŠNJA IZLOŽBA OBLIKOVANJA

Galerija Nova, Zagreb, 13. – 15. srpnja 1988.

Prva od tri Godišnje izložbe oblikovanja studija Imitacija života odvijala se u znaku broja tri. Tijekom tri dana upriličena su tri različito koncipirana otvorenja i svi su eksponati bili postavljeni u tri primjerka — nominalno zato da bi se istaknulo da je riječ o radovima izvedenim raznim postupcima strojnog umnožavanja. U stvarnosti je studio tek bio započeo s djelovanjem, pa je pravi razlog multiplikacije izložaka bio u nastojanju da se razmjerno prostrana galerija adekvatno popuni.

Nina Ožegović: “U proljeće je nedokučiv i pomalo tajnovit multimedijski studio Imitacija života nizom glazbeno-scenskih događanja nagovijestio novu senzibilnost, a ovim završnim zbivanjem zaokružio je ciklus i potvrdio autorstvo neopterećeno konceptualističkom praksom 1960-ih i citatomanijom 1980-ih. U galeriji Nova tandem se predstavio plakatima za Eurokaz i druge kazališne projekte, fotografijama scenografije za predstavu Crna rupa, razglednicama i drugim oblikovnim formama. Prostor su popunili starim gramofonima, avionima i umjetnim cvijećem te ga obogatili pulsirajućom glazbom. Svaki dan se događalo nešto drugo, a izložba se mogla pogledati samo u vrijeme otvaranja, čime je potcrtana ludistička koncepcija rada tandema.” — Vjesnik, 16. srpnja 1988.

Dorotea Jendrić: “Tri večeri zaredom publika je imala priliku prisustvovati performansu u sklopu kojega je prve večeri izložba otvorena izravno u eter radija, zatim prezentaciji glazbenog rada, a naposljetku i živoj riječi Tihomira Milovca. Riječ je o oblikovanju koje uspješno koristi ready-made i analogije citata (kao u primjeru plakata za video-slušaonicu Rocking, rješenog po uzoru na pučke ‘kuharice’) te mnoga druga sredstva, uključujući i najnovija informatička dostignuća. Dosljedni u području vizualnog izraza, oslanjaju se na pop art i konstruktivizam, ne inzistirajući na postmodernističkim tendencijama.” — Večernji list, 19. srpnja 1988.

S ovom akcijom “diskretne invazije” prostora jedne ugledne galerije uvodimo u svoj program koncept pop-up izložbe, najrazvidniji u primjeru II. Godišnje izložbe oblikovanja (1989). Ta je pak invazija stavila u funkciju još nedovršeni, rohbau prostor galerije Ulupuh u Tkalčićevoj ulici. Izložba kazališnog plakata (1990/93), također je pop-up projekt. Selila se iz grada u grad smotana u jednu kartonsku rolu.

Fotografije: Ozren Drobnjak