KINOTEKA

Zlatna vrata, Split, 1983. — 1984.

Posljednji samostalni koncerti Vojnika olovnih nogu održani su u dvorani splitske kinoteke. Nastupima je prethodio program animiranih filmova, a izvedbu glazbe pratila je dvostruka dijaprojekcija. Na platnu su se izmjenjivali prizori iz filmova fantastike, dok su na pozornicu projicirani grafički uzorci i rasteri.

Zlatko Gall: “Vrhunac djelovanja odlično usviranog benda s ništa slabijim Serdarevićevim pjesmama bio je tijekom 1983. i 1984. kad održavaju dva koncerta u kinoteci Zlatna vrata. Pišući o prvom koncertu istaknuo sam promišljenost nastupa, naglasivši želju Vojnika da imidžom, projekcijama slajdova i scenskim pokretima glazbu ogrnu u primjereno vizualno ruho. Nastup iduće godine bio je još bolji. [···] U osvrtu sam napomenuo da je Serdarević ideju cjelovitog predstavljanja projekta korištenjem odgovarajućih vizuala razvio dalje.” — Splitska dica: od zidića do vječnosti, 2018.

Važnu ulogu u osmišljavanju likovnih aspekata nastupa grupe imao je Srđan Pleško, koji je projekcijama i upravljao tijekom izvedbe. Prve smo godine motive mahom crpili iz knjiga o pop-artu, a naredne smo sastavili izbor začudnih filmskih slika. Najveći iskorak u koncipiranju događanja bila je moja odluka da se odustane od uobičajenog nastupa predgrupe i umjesto toga projiciraju animirani filmovi.

Zlatko Gall: “Atmosferi ostvarenoj tekstovima pridodaju se odgovarajuće vizualne vrijednosti bilo jukstapoziranjem ili pak insistiranjem na suprotnostima. Ovaj je potonji princip najavljen je već na početku koncerta crtićima: animiranim glorificiranjem nasilja japanskog serijala za djecu Star Wars tipa, te bajkovitom romantičnošću Disneyjeve Uspavane ljepotice.” — Slobodna Dalmacija, 15. svibnja 1984.

Razvijajući svoj projekt u okviru izolirane lokalne scene, nismo znali gotovo ništa o srodnim pojavama u okruženju. Kroničar hrvatskog postpunka Vinko Barić tvrdi da su dijaprojekcije u to vrijeme bile razmjerno često korištene: “1980-ih su elemente performansa i scenske multimedije imali manje znani postpunk bendovi Iza prirode, Vojnici olovnih nogu, Monofonik, Art act i Trotakt projekt. U doba plodonosne punk eksplozije to nije bilo toliko neobično koliko se danas čini.” — Zarez br. 395, 6. studenog 2014.

Dio vizualnog tima Vojnika bio je i fotograf Rino Efendić, koji je izrađivao naše slajdove. Pleško, on i ja zajednički smo izveli još i mail-art projekt Ide patka, s kojim počinje moje postupno usmjeravanje prema grafičkom dizajnu.

Fotografije: Vojko Bašić [1, 2, 4], Rino Efendić [3]