FOTOGRAFIJE-IZUMI

Flash, Zagreb, 11. travnja – 11. svibnja 1988.

Prva od sedam izložbi koje sam između 1988. i 1991. napravio u suradnji s Darkom Fritzom postavljena je u novootvorenoj fotokopirnici na Kvatriću, mjestu onkraj galerijske scene tog vremena. Predstavljeni radovi bili su međusobno povezani korištenjem medija fotografije i oslanjanjem na ready-made postupak.

Odrednica ready-made nije se pritom odnosila samo na “nađenost” fotografskih motiva korištenih u radovima ili predmeta s kojima su kombinirani, već i na sâm medij fotografije. U prospektu izložbe zato napominjemo: “Ne posjedujemo čak ni elementarno znanje potrebno za rad u mediju fotografije. Snimanje i izradu fotografija obavili su drugi umjesto nas.” Amblematski rad izložbe bio je naš portret snimljen u foto-radnji u Bitoli i obojen rukom tamošnjeg majstora za vojničke spomen-fotografije. Ova kičasta “oslikana slika” bila je postavljena na štafelaju i naslovljena Autoportret.

Romano Bolković: “Na izložbi Fotografije-izumi, autorski se tandem bavi alkemijom pretvaranja nedostataka u prednosti. Puku činjenicu nepoznavanja medija kojim se bave izvrnuli su, barem u nakani, u povlasticu naivnog i nesputanog rada. No postavlja se pitanje — zbog čega je neka fotografija neumjetničko, a njena kopija umjetničko djelo? Ako autori smatraju da kontekst neumjetnički predmet čini umjetničkim, pa bi shodno tome nađena fotografija u izložbenom prostoru trebala funkcionirati kao umjetničko djelo, treba ih upozoriti na prevladanost takove ideje. Zbog Marcela Duchampa, ako ni zbog koga drugog.” — Omladinski radio 101, 16. travnja 1988.

Vladimir Gudac: “Umnožavanje i uporaba fotokopija iz kojih izrađuju fotografije, tehnike su bliske postupcima pop-arta. Radove potpisuju zajednički, ne ostavljajući nam mogućnost utvrđivanja uloge koju su pojedinačno imali u njihovom stvaranju. Društveni razvoj poništio je na planu slike mnoge stare socijalne i kulturalne spone, što je dvojicu mladih umjetnika nagnalo na osmišljavanje čvrstog i prepoznatljivog programa. Predmeti, slike i tekst u tom programu stoje usporedno, ali i jasno razdvojeni, bez da se ikada miješaju.” — Camera Austria br. 30, 1989.

Svako dosadašnje pisanje o ovoj izložbi neizostavno je uključivalo priču o tome kako je ugledni kustos pristao otvoriti izložbu nepoznatih autora u beznačajnom prostoru. No smisao sudjelovanja Davora Matičevića u našem programu nije bio to da nam velikodušnom gestom priskrbi umjetnički legitimitet, koliko da svojim prisustvom naglasi začudnost odabira tako rubnog mjesta za prvu postaju ambicioznoga višegodišnjeg projekta. Nepunih pola godine kasnije, radovi s izložbe Fotografije-izumi postavljeni su u Umjetničkom paviljonu, gdje osvajaju nagradu 20. Salona mladih.

Fotografije: Ozren Drobnjak [1, 2], Boris Berc [4]